Een eerste kennismaking. Ik vraag hem wat zijn vraag aan mij is. Hij zegt het niet zo goed te weten. Ik ben onrustig, heb lichamelijk ongemak. Zit niet lekker in mijn vel.

Ik vraag hem hoe is het om niet lekker in je vel te zitten. Het loopt niet lekker zegt hij. Gedoe om mij heen. Als ik maar kan fietsen dan is het goed. Telkens harder want het moet wel steeds beter en sneller. Dan kan ik alles om mij heen vergeten. Dan zie ik alleen het spoor waar ik overheen fiets.

Fiets je altijd alleen of doe je ook dingen samen. Hij kijkt mij aan… Natuurlijk doe ik ook dingen samen. Ik fiets ook wel met mijn vrouw zegt hij. Hoe is dat dan vraag ik. Dan zegt mijn vrouw zie je die bloemen? Of zie die reeën die daar lopen? En dan zeg ik waar dan en zijn we er al weer voorbij. Ik kan toch niet om mij heen kijken? Ik moet mijn focus op de weg hebben. Dan verzink ik in gedachten en dan voel ik mij goed.

In gedachten vraag ik? Bedoel je op de automatische piloot? Nou eigenlijk wel ja als je het zo zegt. Ik doe best wel veel op de automatische piloot. Waar ben je dan met je gedachten? Nou geen idee eigenlijk. Het is dan ook zomaar voorbij. Zo maar fietsen dat levert toch geen resultaat op.

Moet je dan altijd resultaat hebben? Jazeker stilstand is achteruitgang. Het moet steeds beter. Daarom vind ik het zo lekker om hard te fietsen. In mijn eentje en als ik dan terug ben dan is mijn hoofd leeg.

Wat zou het zijn als jij je meer bewust bent van alles om je heen. Daar had hij geen idee van. Dat zou hij moeten uitproberen.

Doe dat eens de volgende keer en vertel dan hoe je het hebt ervaren.

Leef je op de automatische piloot, dan is de kans groter dat je ongemerkt oude patronen in gang zet van gebeurtenissen, gedachten, lichamelijke gewaarwordingen en gevoelens. Dit in gang zetten van oude patronen helpt je meestal niet, maar leiden juist vaak tot verslechtering van de stemming. Vaak ben je je weinig tot niet bewust van deze automatische mechanismen en patronen. Door je meer bewust te worden van je gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen van moment tot moment, geef je jezelf de mogelijkheid van een grotere vrijheid en keuze. Je hoeft niet meer in dezelfde oude denkpatronen terecht te komen die de problemen in het verleden hebben veroorzaakt. Je maakt voor jezelf de weg vrij om te kiezen hoe te handelen of niet te handelen van moment tot moment.